Új vetőmagüzemi feldolgozó csarnok átadása Telekgerendáson
Nyomtatás E-mailAz Agromag Kft. életében jelentős állomás érkezett el 2011 decemberében, mikor egy új üzemcsarnokot adott át, benne EU támogatás segítségével beszerzett, magas színvonalú munkát lehetővé tevő gépekkel.
A cég telekgerendási vetőmagüzeme az utóbbi években folyamatos fejlesztéseken ment keresztül, melyek segítségével a tárolási kapacitást, a logisztikai és kereskedelmi tevékenységének alapjául szolgáló infrastruktúrát és a feldolgozás minőségét javította. A korábbi évek beruházásai újabb megrendelésekhez jutatták a céget, elsősorban napraforgó-feldolgozás területén. A vetőmagok kereskedelmi forgalomba hozatalának magasabb színvonalon történő előkészítését elősegítendő – az Agromag Kft. 2011-ben jelentős beruházást hajtott végre.


A megvalósított beruházás egy új csarnokot jelent, melyet saját erőből építettünk. A berendezéséhez szinte kizárólag a technológia csúcsát jelentő eszközöket vásároltunk hazai és európai uniós támogatás segítségével. A vetőmagüzem így egy időben, párhuzamosan tud feldolgozni, csávázni, zsákolni különböző vetőmagvakat. Amíg az egyik vonalon a precíziós csávázógéppel szinte leporlásmentesen csávázzuk a napraforgó vetőmagot, addig a másik vonalon tavaszi árpát, míg a harmadik vonalon szója vetőmagot tudunk feldolgozni. A korszerű zsákolást egy zsákolómérleg oldja meg. Így - bár a gépek egyenként mind kevesebb munkaerőt igényelnek, mint korábbi változataik - a megnövekedett párhuzamos munkalehetőség miatt a létszámot nem kellett csökkenteni, sőt bővítettük a foglalkoztatást.


Vetőmagüzemünkben az alábbi vetőmagvak feldolgozása történik: napraforgó, kukorica, tavaszi búza, tavaszi árpa, szója, kender, őszi tritikálé, őszi árpa, őszi búza, őszi durum búza.