Őszi búza fajtabemutató - Kaposfüred 2012
Nyomtatás E-mail

2012. május 31-én tartottuk meg az első önálló kalászos bemutatónkat a Dunántúlon. Az Agromag legnépszerűbb fajtái korábban csak forgalmazók, integrátorok bemutatóin szerepeltek. 2011-ben Békés megyében rendeztünk először olyan bemutatót, ahol önállóan mutattuk be fajtáinkat. Mostanra forrt ki úgy a kínálatunk, hogy mindenki számára tudunk megfelelő fajtát kínálni a kiemelkedő termésű tar búzától a javító minőségű szálkás búzáig. Kaposfüredi bemutatónkon a vendéglátó Somogyvári László tájékoztatta a vendégeket a tábla előéletéről, és hogy milyen kezeléseket kaptak a fajták. 
Mátrai Tibor, az Agromag termékfejlesztője diavetítéses előadáson rövid ismertetőt tartott az Agromagról, majd ismertette a kitűnő termőképességű és alkalmazkodóképességű kétsoros és hatsoros árpafajtákat valamint tritikálékat.Ezek után a rendezvény résztvevői kimentek a kaposvári elkerülő út menti bemutató területre, ahol megtekinthették a kitűnő állományú, irígylésre méltó búzákat, melyek tulajdonságairól részletes beszámolót hallhattak. A javító minőségű Alacris búza mellett szó esett az azonos szülőfajtáktól származó kitűnő minőségi búzáról, a Karpatiáról is. Az Agape fajtában többen felismerték egyik szülejét, a Jubilejnaja-50-est. A Bonnet jól megmutatta kitűnő bokrosodó képességét, zárt, tökéletes állománnyal büszkélkedhetett. 


A Bakfis fajta bemutatásánál elhangzott a nagyon jó betegségellenállósága, különös tekintettel a fuzáriumellenállóságra.A Baletka fajta, mint mindig, itt is azt mutatta, hogy termésben az élre tör, és valószínűleg a legjobbak között lesz. A Federer köldökig érő állománya szintén kipróbálásra csábított több termelőt.


A Bardotkára az általában későn vetők figyeltek fel, ez a fajta ugyanis kevésbé érzékeny a késői vetésre mint más fajták.A Lidka fajtánál már nehéz volt újat mondani a termőképesség tekintetében, de miután ez a fajta a tavalyi Gabonaszövetség és Vetőmagszövetség (GOSZ - VSZT) kísérletekben termésátlagot tekintve a 4. helyen végzett, ezzel az információval még csak sikerült egy kis figyelmet ráirányítani. A térségben a legjobban a szálkás búzák mennek, ezért a sor végén volt a csattanó, az NS 40S, mely a GOSZ-VSZT kísérletekben 2011-ben a tizedik, 2010-ben a második helyen végzett.A növényvédelemről a Syngenta képviseletében, Németh Kázmér, területi képviselő tartott tájékoztatót. 
A résztvevők egyetértettek abban, hogy ezekben a fajtákban bizony benne van a nagy termés lehetősége.


Köszönjük szépen az Agro-Som Kft-nek a szép, gondos kivitelezést.