Őszi kalászos fajtabemutató - Kondoros 2012
Nyomtatás E-mail
Az Agromag Kft. 2012. június 14-én Kondoroson tartott őszi kalászos fajtabemutatót, ahol a cég csaknem teljes őszi fajtakínálata megtekinthető volt. A bemutatót a kondorosi Szárító és Tároló Zrt. területén és gondos kivitelezésében láthatták az újdonságokra fogékony vendégek. A jó gazda gondosságát és a termesztők profizmusát mutatta, hogy vegyszeres gyomirtás nélkül is szinte teljesen gyommentes volt az állomány. A csapadékhiány szemmel látható tünetei ellenére öröm volt megtekinteni a területet.


Rendezőként mindig nagyon izgulunk, hogy mennyien jönnek el egy-egy rendezvényre. Most is megtudtuk, hogy a környékben a megelőző napokban voltak nagyobb szántóföldi bemutatók, kicsit távolabb népszerű kalászos és növényvédelmi bemutatók zajlottak aznap. A meghirdetett 10 órás időpontra azonban gépkocsik hosszú sora parkolt a szántóföld szélén.
Mátrai Tibor – a nagyszülei révén kondorosi gyökerekkel is rendelkező termékfejlesztő mérnök – bevezetőjében a tenyészidőszak meteorológiáját, a bokrosodási időszakban és a kora tavasszal lehullott minimális csapadékmennyiségre hívta fel a figyelmet. Ismertette a Kormányhivatalok Földművelésügyi Igazgatóságai által megadott adatok alapján a 2012. évre várható termésbecsléseket, mely Békés megyére 3,74 t/ha őszi búzát jósolt. Ez két okból is nagyon szomorú: 1. maga a termésátlag valóban nagyon alacsony; a megyében nagyon ritkán van ilyen rossz termés, 2. a megyei átlag gyengébb, mint az országos, ami szintén nagyon ritkán fordul elő. A résztvevők megjegyezték, hogy sajnos a termésbecslés reális lehet, de azért reménykednek egy kicsit jobb termésben. Azonban többen megjegyezték, hogy az országos becsült 3,9 t/ha valószínűleg nem fog összejönni. Akik csupán a Tiszántúlon jártak mostanában, azoknak tényleg nehéz elképzelni, de a Dunántúlon vannak egészen jó területek, amelyek szerencsések voltak a csapadékkal.

A bevezető után az országosan is jelentős helyet elfoglaló őszi árpák bemutatása következett. A felütést a KH Tas adta, mely ugyan rendkívül alacsony volt, de szépen bokrosodott, beállt állománya szemet gyönyörködtető volt. Nagyon korai fajta lévén már szépen sárgállott. Mátrai Tibor elmondta, hogy a Tas fajtában az a fantasztikus, hogy szinte minden körülményre tud reagálni, azaz, ha minden a legnagyobb rendben, akkor kimagasló, akár 8 tonna feletti terméseket produkál szántóföldi körülmények között, de ha hideg tél vagy szárazság jön, akkor is a legjobb formáját hozza, és ilyenkor még kiemelkedőbb a különbség a javára más fajtákkal szemben. Különösen jó tulajdonsága, hogy általában többet terem, mint amit mutat, így kellemes meglepetéssel örvendezteti meg gazdáját. A KH Anatólia kiugró termésű és szárazságtűrésű fajta. Szára magas és nem a legjobbak közé tartozik, ezért kimondottan a gyengébb területekre, például a Botond fajta leváltására javasoljuk. A jó, erős területekre pedig feltétlenül egy szárrövidítő, szárszilárdító használatát javasoljuk, mely vegyszerezéssel együtt jelentéktelen plusz költség, és akkor elérhető vele az, ami a tavalyi csabaszabadi bemutató területen: 9,21 t/ha. A KH Malko középérésű árpa lévén még zöldellt, és szemet gyönyörködtetően egyformán bókoltak a kalászai. Nemcsak kiemelkedő termésekre képes, hanem „szépségdíjas” árpa is. Büszkén mutogathatja, aki termeszti. Az Amazon a déli területeken, és a melegebb időjárásban érzi jól magát.    

Az árpák ismertetése után a társszervező DuPont területi képviselője, Hőgye Szabolcs ismertette, hogy ők leginkább mit javasolnak a kalászosok növényvédelmére.
Gyomirtásra a Granstar SuperStar-t ajánlják mezei aszat, ragadós galaj és herbicid toleráns napraforgó árvakelés ellen, legfőképpen olyan területeken, ahol érzékeny kultúrnövény vetése követi a kalászost pl: őszi mák stb. A másik nagy területen használt és ajánlott gyomirtójuk a Pointer Star, mely tartamhatásával segíti a mezei aszattal erősen fertőzött területek gyommentesen tartását. Mindkét készítmény a zászlós levél kiterülésig alkalmazható, mely tulajdonság jelentősen megkönnyíti a velük történő kezelést (csak a gyomok keléséhez kell igazodni).
A bemutató területét a kórokozók ellen  Acanto Trió kereskedelmi csomaggal védték. A levélbetegségek ellen a Talius és Acanto együttes alkalmazása történt. A Talius a lisztharmat, az Acanto a levélfoltosodást okozó betegségek pl. szeptória, helmintospórium  ellen lett kipermetezve. Mindkét gombaölő gázosodó hatással bír, így sűrű állományban is eljutott az alsó levelek fonáki részére, ahonnan a betegségek indulnak. A kalászvédelemre Hőgye Szabolcs az Alert S-t javasolja, legfőképp az ebben az időben veszélyes betegség, a fuzárium ellen. Beszámolt az "Alert S utáni idők" készítményéről a Wirtuose nevezetű gombaölőről, mely 3 hatóanyagával a kalász és a zászlós levél védelemét is teljes körűen meg fogja oldani.  


Ezután a búzák bemutatása következett. A sort a két éve a környéken, tavaly már Kondoroson is kipróbált, és sikerrel bemutatkozott, minőségjavító Kárpátia kezdte. Az Agapében többet felismerni vélték a Jubilejnaját, mely egyik szülője. A Bonnet egy kondorosi vetőmagtermesztő táblán kezdte hazai pályafutását, kiemelkedő eredménnyel. Most a legjobban bokrosodó búza képét mutatta. A Bakfis a környéken kedvelt fajta lehet, mert a kukoricatermesztés után a fuzáriumfertőzés igen gyakori, és az abból eredő károk jelentősen mérsékelhetők egy jó ellenálló fajtával. A Bardotka egymagában hordozza a nagy termés és a jó minőség lehetőségét, és ráadásul még a késői vetést is jól elviseli. A Federer azért kapta a mindent megnyert teniszezőről a nevét, mert a kísérleti eredmények alapján ezt a remek szereplést várják tőle a nemesítők. A Lidka csoportelső terméssel lett minősítve, tavaly a GOSZ-VSZT kísérletekben a harmadik helyen végzett. Az NS 40S ugyanezekben egy évvel korábban volt a második, ráadásul az egyetlen fajta volt, mely szignifikáns különbséget adott minden helyen a csoportátlaghoz képest. A sort két tritikálé, a kiemelkedő termőképességű Odisej, és a jól alkalmazkodó Tátra zárta.A szántóföldi rész lezárultával a vendégek megtöltötték a híres kondorosi csárdát, ahol alig fértünk el.

Köszönjük a házigazdáknak a gondos kivitelezést, partnereinknek és az érdeklődőknek a megtisztelő figyelmét.