Tavaszi kalászosok
Nyomtatás E-mail

Tavaszi búza

Natasa korai malmi búza

Délről honosított fajta, mely kiváló termőképességgel és szárazságtűréssel rendelkezik.
Jó állóképességű, korai fajta. Bokrosodó képessége alacsony, de nagy kalászokat fejleszt. Magassága száraz években 70, nedves években 90 cm körül van. Korán kalászol, a szárazságot jobban tűri, mint a többi Magyarországon regisztrált fajta, de a nedves évjáratokban is jól érzi magát. 2010-ben volt 5 t/ha-t megközelítő eredménye, és ezzel több környékbeli őszi búzát leelőzött. Ezerszemtömege átlagos: 38-42 g. Hektolitertömege tavaszi búzák közül az egyik legmagasabb. Sikérmennyisége kis mértékben elmarad a többi tavaszi búzáétól (28-31%), de a sikér minősége, farinográfos értéke, esésszáma mind kiváló.

Javasolt vetési norma: 560?600 csíra/m2 (EMT 38 - 42 g).Tavaszi árpa

Kitűnő malátázási paraméterekkel rendelkező tavaszi sörárpák

Ebson a Heineken sörgyárak által elfogadott sörárpa


Az egyik legjobb osztályozottságú sörárpa Magyarországon.
Szlovákiában ezzel a fajtával váltották le a Jubilantot, mert annál a legtöbb tulajdonsága kicsit jobb: termőképessége meghaladja, fehérjetartalma hasonló, osztályozottsága sokkal jobb, malátázási tulajdonságai kedvezőbbek.
Termőképessége és fehérjetartalma azon a szinten van, mint a söriparban jelenleg használt egyéb fajtáké.
Kiváló állóképességű, közepes magasságú (70 cm) fajta.
Gabonalisztharmattal szemben Mlo-gén által meghatározott teljes rezisztenciát mutat.
Osztályozottsága kiemelkedő: 5-15%-kal jobb, mint a söriparban jelenleg használt egyéb fajtáké. Kedvező évjáratban külön osztályozás nélkül is elérhető az átvevő által elvárt szint. A termelő ezáltal kisebb rostálási költség mellett nagyobb fizető súlyt tud elérni.
Malátázási tulajdonságai rendkívül kedvezőek.
Hektolitertömege magas: 67-69 kg.
Az Ebsont először Szlovákiában ismerték el, ott az egyik piacvezető fajta. A Heineken sörgyárak a fajtát 2006-tól elfogadják alapanyagul, a dunaújvárosi Boortmalt 2007-ben, a Borsodi Sörgyár 2008-ban felvette a termeltetési listájára. Szlovák kereskedők Magyarországról is vásárolnák. Egyes romániai malátagyárak is átveszik.
Javasolt vetési norma: 400-470 csíra/m2 (EMT 43 - 46 g).

Bojos megbízhatóan nagy termőképességű sörárpa

Az egyik legjobb termőképességű tavaszi árpa Magyarországon.
A minősítő kísérletekben a legnagyobb termést érte el, a sztenderd átlaghoz viszonyított 109,7%-os terméssel. A Maresinél és Amuletnél egyaránt 14%-kal termett többet.
2005-ben és 2006-ban is a második legnagyobb termőképességű árpa az OMMI kísérleteiben, miközben az első helyen más-más fajta állt. Az államilag elismert fajták fajtatulajdonosok által szervezett kísérletében 2007-ben és 2008-ban is 9%-kal termett többet az átlagnál, 2008-ban a legtöbb jó helyezést elért fajta. 2008-ban 0,94 t/ha, 2009-ben 0,49 t/ha, 2010-ben 0,86 t/ha terméssel adott többet, mint a Scarlett, de a Dunántúl átlagában a különbség 1,1 t/ha, míg Mosonmagyaróváron 1,66 t/ha volt 2010-ben. A takarmányárpák termését is biztonsággal meghaladja. Fehérjetartalma műtrágyázással és egyéb technológiai elemekkel jól befolyásolható.
Állóképessége és bokrosodó képessége kiváló, 800?850 kalászt hoz négyzetméterenként.
Kalászai közepes nagyságúak, lazák.
A betegségekkel szemben közepes ellenállóságot mutat.
Fehérjetartalma és osztályozottsága a söriparban jelenleg használt fajták szintjén van.
Malátázási tulajdonságai eltérő ökológiai és termesztési feltételek mellett is elfogadhatók.
Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is elismert. A cseh söripar rögtön elfogadta alapanyagként, és ott vetésterülete rohamosan növekszik. 2007-ben felkerült az osztrák sör- és malátagyárak listájára, és mivel Ausztria sörárpa importőr, ezért a fajtának jók az osztrák piaci esélyei.
Hektolitertömege: 64-66 kg.
Javasolt vetési norma: 400-470 csíra/m2 (EMT 43 - 47 g).


Tavaszi zab

Raven jó termőképességű, fekete zab

Fekete pelyvaszínű zab nemcsak versenylovaknak.

Átlagos állóképességű, 1 méter körüli magasságú fajta, mely négyzetméterenként 500 körüli bugát hoz, és bugánként kb. 40 szemet terem. Lisztharmattal és zabrozsdával szemben kiváló ellenállóságot mutat. A fajta jó tulajdonságai miatt kedvelt Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában.

Javasolt vetési norma: 400–500 csíra/m2 (EMT 35 – 37 g).