Őszi árpa
Nyomtatás E-mail

Korai őszi árpafajták kiváló alkalmazkodó- és termőképességgel


Amazon korai sör/takarmány

Kétsoros, közepes magasságú, igen korai fajta.

Jó termő- és alkalmazkodó képességű, tetszetős küllemű fajta. Hároméves összesített szemtermés eredménye a takarmány sztenderdek átlagát 5,7%-kal felülmúlta, és ezzel a minősítő kísérletek legnagyobb termésű fajtája volt. Szárszilárdsága jó. A gyenge és jó talajokon egyaránt termelhető. A szem nyersfehérje tartalma N-trágyázással jól befolyásolható, ezért mind sörárpaként mind takarmányárpaként eredményesen termeszthető. Osztályozottsága nagyon jó. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló.

Hektolitertömege: 62–64 kg.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 48–50 g).


KH Viktor korai takarmány

Hatsoros, közepes magasságú, kiváló termőképességű árpa.

Elismerésekor a legnagyobb termést adó kalászos gabonafajta. A mai napig ez tartja a kisparcellás kísérletek rekordját, több mint 11 t/ha eredménnyel. Bokrosodó képessége kiváló. Szárszilárdsága az egyik legjobb a hatsoros árpák közül. Szilárd szár-, kalásznyak- és kalászszerkezetének köszönhetően a túlérést is bírja. Termése kiváló takarmány. A fajta átlag feletti szárazságtűréssel rendelkezik, alkalmazkodóképessége jó, télállósága az egyik legjobb az őszi árpák között.

Hektolitertömege: 63–64 kg.

Javasolt vetési norma: 450–500 csíra/m2 (EMT 40–44 g).


KH Tas korai takarmány

Hatsoros, kiváló bokrosodó- és termőképességű, modern árpafajta.

A minősítő kísérletekben éréscsoportjában a legnagyobb termést érte el 7% terméstöbbletet adva a sztenderdekhez képest. Elismerését követően népszerűsége folyamatosan növekszik, mivel minden évben a legjobbak között terem. Szárszilárdsága jó, kalásza laza, félig felálló. Ezerszemtömege viszonylag alacsony, de a kalászonkénti szemszáma kiemelkedő. Bokrosodó képessége szintén kiváló. Ha jól bokrosodik, akkor a kalász hossza csökken. Fagyállósága az egyik legjobbnak bizonyult. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Minden évjáratban megbízhatóan az egyik legnagyobb termőképességű kalászos az egész Kárpát-medencében. A romániai minősítő kísérletekben 2004-ben Aradon 9,38 t/ha-os eredménnyel 44%-kal termett többet, mint az összehasonlító fajta. A magyar vetésterületből több, mint 10%-kal részesedik, és ezzel a harmadik legelterjedtebb fajta az országban. Jó eredményei alapján Csehországban is megkezdték termesztését.

Hektolitertömege: 65–67 kg.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 40–44 g).


KH Korsó korai sör

Kétsoros, laza kalászokat nevelő őszi sörárpa.

Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó, osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. Az első hazai őszi sörárpa fajta. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Söripari értéke jó, ezért a Borsodi Sörgyár elfogadja. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló, télállósága közepes. A lisztharmattal szemben nem érzékeny. A száraz években rendkívül jó eredményeket ad, a legtöbb őszi árpát meghaladóan terem. Vírus-ellenállósága és évjárat biztonsága az átlagnál lényegesen jobb. Több évjáratban eléri a KH Tas termésszintjét.

Hektolitertömege: 64–66 kg.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 44–48 g).

KH Anatólia korai takarmány

Hatsoros, kitűnő szárazságtűrésű őszi árpa.

Alkalmazkodása, télállósága, szárazságtűrése egyaránt kiváló. Az összes gombabetegséggel szemben jó vagy kiváló rezisztenciával rendelkezik. A vírusbetegségeknek is jól ellenáll. Tenyészideje kifejezetten korai, termesztése az ország északi részén is ajánlott. Száraz évjáratokban és szárazságnak kitett helyeken a legtöbb árpát kimagaslóan veri termésben. Hosszú szára miatt a gyenge termőhelyeken a többi fajtánál jobban érzi magát. Erős termőhelyeken csak szárszilárdító, szárrövidítő alkalmazása esetén javasoljuk termesztését. Ezekben az esetekben viszont rekord termést képes elérni. 2014-ben megdöntötte a kisparcellás rekordot: a kompolti fajtakísérleti állomáson 11,41 t/ha terméseredményt adott.

Hektolitertömege: 63-65 kg.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 40–44 g).


KH Kárpátia korai takarmány

Kiemelkedő termőképességű hatsoros takarmányárpa.

Pedigréje KH Tas x Tiffany. Mindkét szülőfajtájától örökölve kiemelkedő télállósággal és intenzív bokrosodóképességgel rendelkezik, akár 720-730 kalászt is hoz négyzetméterenként. Tenyészideje korai, az egyik legkorábbi kalászolású fajta Magyarországon. A kísérletek tanúsága szerint termőképessége a Tasét is meghaladja, reméljük, hogy ezt a teljesítményt a termesztésben is tudja majd produkálni. Új fajta lévén egyelőre termelési tapasztalataink még nincsenek. Alacsony növésű, jó állóképességű. Ezermagtömege alacsony, hektolitersúlya átlagos, egy kalászban sok szemet nevel. Lisztharmatra az átlagnál kicsit fogékonyabb, rinhospóriumos foltossággal szemben átlagos, hálózatos levélfoltossággal (DTR) szemben az átlagosnál jobb ellenállóságot mutat. Alkalmazkodóképessége és szárazságtűrése kiváló. Kitűnő bokrosodási képessége és alacsony ezermagtömege révén – korai vetésnél – alacsony vetőmagnorma (180-190 kg/ha) is elegendő. 2013-ban csak magas szaporulati fokú vetőmaggal rendelkezünk belőle.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 38–42 g).
Patina korai takarmány

Kiemelkedő termőképességű hatsoros takarmányárpa.

Tenyészideje korai, nagyjából a Tassal egy időben, néha korábban kalászol. A kísérletek eredményei szerint a Tas termőképességével rendelkezik, de nagy kalászai miatt érő állományban még szebb képet mutat. A szlovákiai minősítő kísérletekben minden évben magabiztosan szerezte meg az első helyet. A magyarországinál hidegebb kísérleti helyeken is  bizonyította megbízható télállóságát. Alkalmazkodó képessége, szárazságtűrése átlag feletti, a szára közepesnél magasabb. Betegség-ellenállósága jó. Szemei nagyméretűek. 

Javasolt vetési norma: 450-550 csíra/m2 (EMT 45-49 gr)


KH Hernád korai sör

Kétsoros, laza kalászokat nevelő őszi sörárpa.

Állóképessége jó, bokrosodása erős, magassága közepes, kalásza hosszú, elhajló, laza, kétsoros. Termőképessége kiváló és kiegyenlített. Osztályozottsága kiváló, fehérjetartalma alacsony. A pelyvája vékony, finoman ráncolt, hasonlóan a tavaszi árpákéhoz. Söripari értéke jó, malátaipari tesztelése elindult. Alkalmazkodóképessége, szárazságtűrése, télállósága kiváló. A lisztharmattal és hálózatos levélfoltossággal szemben nem érzékeny. Az egyik legperspektivikusabb őszi sörárpa fajta.

Hektolitertömege: 62–64 kg.

2011-ben csak magas szaporulati fokú vetőmaggal rendelkezünk belőle.

Javasolt vetési norma: 450–550 csíra/m2 (EMT 43–47 g).


Középérésű őszi árpafajták kiváló alkalmazkodó- és termőképességgel


Faktor középérésű takarmány

Hatsoros, magas, kiváló termőképességű árpa.

A valamikori két piacvezető fajta, a Nelly és Viktor keresztezéséből született. A nagy termőképesség mellett mindkét fajtát a biztonság jellemezte, ezt várjuk ettől az új fajtától is. Habitusa alapján inkább az extenzív területeken vagy költségtakarékos technológiával javasoljuk a termesztését. Termése kiváló takarmány. A fajta átlag feletti szárazságtűréssel rendelkezik, alkalmazkodóképessége, télállósága jó. Kimondottan nagy szemei vannak.

Javasolt vetési norma: 450–500 csíra/m2 (EMT 48–50 g).


KH Malko középérésű takarmány/sör

Kétsoros, elhajló kalászokat nevelő, kiemelkedő termésű árpa.

Elismerésekor meghaladta a nagy termőképességű hatsoros sztenderd fajták átlagát. Állóképessége jó. Osztályozottsága kiváló. Fehérjetartalma közepes, a pelyvája vékony. A fajta sörárpa-termesztésre-, termése söripari feldolgozásra alkalmas. Kiváló termőképessége takarmánytermesztésre is alkalmassá teszi. Ökorezisztenciája jó, alkalmazkodik az eltérő talajtípusokhoz. A 2002-2008 évek átlagában a legnagyobb termést adó őszi árpafajta az OMMI/MgSzH kísérleteiben. Túl korai és késői vetését lehetőleg kerüljük el.

Hektolitertömege: 64–66 kg.

Javasolt vetési norma: 450–500 csíra/m2 (EMT 44–48 g).