Szója
Nyomtatás E-mail

Szója évértékelő


Cégünk kiváló évet zárt a 2016. évi szója vetőmag-előállításban. Partnereink időben be tudtak takarítani, minden tételünk csírázóképessége meghaladja a 92%-ot, termésátlagunk a 4 t/ha-t. Az országos átlag most elérte a 3 t/ha-t, jelentősen felülmúlva a tavalyi, – aszályos évi – 1,9 tonnás átlagtermést. A termőterület viszont visszaesést mutatott: országosan 61 ezer hektáron termesztettek szóját, míg 2015-ben 76 ezer hektáron. A visszaesés valószínűsíthetően azon termelők elállását jelenti a szójatermesztéstől, akik nem voltak sikeresek 2015-ben. A szója igényes növény, de több odafigyeléssel könnyen megismeri a termelő ezt a kultúrát, amelynek sajátossága, hogy érzékeny a légköri páratartalomra. Termesztése során ugyancsak kritikus a gyommentes állapotban tartás, és az időben történő betakarítás. Ez utóbbit befolyásolhatjuk, ha rövidebb tenyészidejű fajtát vetünk. Sok gazda él ezzel az opcióval Magyarországon, nem hiába, ma már az összes megyében termesztenek szóját.

Az elmúlt szezon remek szójás év volt, számos termésrekordunk megdőlt. Bátran ajánljuk kiemelkedő termőképességű fajtáinkat, amelyek közül köztermesztésben a következők érhetők el.

Az Ema a legújabb és legkorábbi fajtánk, idén próbálhatják ki nagyobb területen először a hazai gazdák. 2015-ben országosan 4 különböző helyre kihelyezett kisparcellás kísérletben konzekvensen az átlag felett teljesített, ami bizonyította jó alkalmazkodóképességét. Szára többszörösen elágazik, de szárdőlésnek jól ellenáll. 2016-ban köztermesztésben szeptember 20-ra már beérett és 4,5 tonnás csúcstermése volt, a dalmandi kisparcellás kísérletünkben 4,63 tonnát adott. Olyan termelők számára ideális választás, akik egy korai fajtától várnak magas termést. Ez a szójánk már csak korlátozott mértékben elérhető.  

A Seka méltán válik egyre népszerűbbé a partnereink körében, hiszen az aszályosabb 2015-ös évben valamivel több, mint 4,3 tonnát (szeptember 1-i betakarítással), míg 2016-ban, csapadékosabb évben 4,7 tonnát adott (szeptember 23-24-i betakarítással) Baranya megyei termelőnknél. Ez jól mutatja, hogy szárazabb évjáratban tenyészideje mennyivel megrövidül, azonban mégsem okoz csalódást termesztőjének. Kifejezetten erős szára van, a hüvelyek zöld száron érnek, a szintek egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el. Étkezési célra is termeszthető, mivel a mag köldökének színe megegyezik a szem színével. A piacvezető fajták a Sekával méltó ellenfélre találtak, ráadásul korábbi betakaríthatósággal. 

Az Ika régi motoros nálunk, a legjobb szárazságtűrésű fajta, ezért a nem hagyományosan szójás régiók kedvelt fajtája. Vízleadása gyors, betakarításkor hüvelye nem pereg. 2016-ban 4,5 tonnát meghaladó termésekkel büszkélkedhetett. 2014-ben hivatalos fehérpenészes szárrothadással szembeni reizisztenciavizsgálatok során a középérésű fajták 6,6%-os átlagos fertőzöttsége mellett az Ika-nál egyetlen fertőzött tövet sem találtak. A NÉBIH kisparcellás fajtakísérletekben sztenderd fajta, termésszintje és érésideje teljes mértékben megegyezik a másik sztenderd és egyben piacvezető fajtával, azonban ára kedvezőbb, még csávázószerrel és oltóanyaggal kezelve is. Alkalmas takarmány és étkezési célú termesztésre is.

Győződjön meg fajtáink megbízhatóságáról és kedvező árainkról!

Elérhetőségeink: tel: 30/205-8488, e-mail: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

Árlistánkat megtekintheti itt.   Ajánlott szója termesztéstechnológiaEma – korai takarmány     ÚJ 
Kínálatunk legújabb tagja, csak korlátozott mértékben elérhető. 2016-ban az iregszemcsei fajtasorban 5,1, köztermesztésben 4,5 tonnás hektáronkénti termést hozott. Szára középmagas (80-105 cm) és kemény, többszörösen elágazik, szárdőlésnek jól ellenáll. Alsó hüvely magassága: 18–20 cm. Terméspotenciálja igen magas, optimális körülmények között 5 tonnát meghaladó termésre képes. Alkalmazkodóképessége széleskörű, az eltérő talaj és időjárási körülményeket jól viseli. A főbb betegségekkel szemben kielégítő ellenállósággal rendelkezik. Vetésidő optimuma tág: akár június elején is vethető, de korai vetés esetén korán betakarítható, tenyészideje 132-142 nap. Fehérjetartalma 39-41%, olajtartalma: 20-22%.

Javasolt tőszám: 600 000 – 650 000 tő/ha (EMT: 170–190 g, 105–125 kg/ha).

 

Seka – korai takarmány/étkezési      ÚJ
Indeterminált növekedésű fajta, az átlagnál magasabb (110–115 cm), azonban szárdőlésnek jól ellenáll. Nemesítése során a széleskörű alkalmazkodóképességre és a betegségekkel – különösen a peronoszpórával – szembeni ellenállóképességre törekedtek. 2015-ben, Baranya megyében, vetőmagelőállításban 4,32 t/ha-os termésátlaggal takarították be, míg 2016-ban volt olyan tábla, ahol meghaladta a 4,7 tonnás termésátlagot. A piacvezető fajtákkal azonos termés elérésére képes egy kicsit korábbi éréssel. A korai éréscsoport végén érik, érési ideje az Ikánál száraz évben 2–3, nedves évben 3–4 nappal korábbi, tenyészideje: 136-145 nap. Terméspotenciálja igen magas, meghaladja az 5 tonnát is. Az alsó hüvelyek magasan (20–24 cm) helyezkednek el. Köldökének színe megegyezik a szemek színével: világossárga, ezért étkezési célra is felhasználható. Ezermagtömege közelíti az Ikáét, fehérjetartalma átlag feletti, 39–41%, míg olajtartalma átlagosnak tekinthető: 20–22%.


Javasolt tőszám: 580 000 – 600 000 tő/ha (EMT: 160–170 g, 100–110 kg/ha).

 

Ika – középérésű  takarmány/étkezési   
Horvátországban több mint egy évtizede a piacvezető fajta, 2016-ban elnyerte az „Aranymag Díj”-at. Baranyában tekintélyes termőterülete van, de a szárazabb, nem tipikus szójatermesztő régiókban még jelentősebb részaránnyal bír. Már több évjáratban, így 2016-ban is volt 5 t/ha-t meghaladó eredménye is. A 2013-as hivatalos kisparcellás kísérletekben a legerősebb sztenderd volt, a piacvezető fajtákat is megverte, amely valószínű, hogy a hosszabb virágzásnak és a jó szárazságtűrésnek köszönhető.


A NÉBIH fehérpenészes szárrothadással szembeni rezisztenciavizsgálatán 2014-ben, a középérésű fajták 6,6%-os átlagával szemben az Ikánál nem találtak egyetlen fertőzött tövet sem. Jó körülmények között a főhajtása akár 14–15 termékeny szintet nevel, rajtuk 4–6 hüvellyel. Magassága száraz években 70 cm körüli, kedvező időjárás mellett 90–105 cm. Tenyészideje 142–152 nap. A virágzás időtartama a középérésű csoportra jellemző átlagos, 34–36 nap. A növekedési időszak alatt jól betölti a rendelkezésre álló tenyészterületet, jó gyomelnyomó. Vízvesztése az érési időszak végén rendkívül gyors és látványos.


A legjobb szárazságtűrésű fajták között van, így termesztése a nem tipikusan szójatermesztő régiókban és években is biztonságosabb más fajtákénál! Az alsó hüvely magasan, 15–20 cm körül helyezkedik el. Könnyen és alacsony veszteséggel takarítható be. Fehérjetartalma 39–40%, olajtartalma: 20–22%.

Javasolt tőszám: 580 000 – 620 000 tő/ha (EMT 170–185 g, 100–110 kg/ha).