Tavaszi árpa
Nyomtatás E-mail

Kitűnő malátázási paraméterekkel rendelkező tavaszi sörárpák

Ebson középérésű sörárpa

Az egyik legjobb osztályozottságú sörárpa Magyarországon.
Szlovákiában ezzel a fajtával váltották le a Jubilantot, mert annál a legtöbb tulajdonsága kicsit jobb: termőképessége meghaladja, fehérjetartalma hasonló, osztályozottsága sokkal jobb, malátázási tulajdonságai kedvezőbbek.
Termőképessége és fehérjetartalma azon a szinten van, mint a söriparban jelenleg használt egyéb fajtáké.
Kiváló állóképességű, közepes magasságú (70 cm) fajta.
Gabonalisztharmattal szemben Mlo-gén által meghatározott teljes rezisztenciát mutat.
Osztályozottsága kiemelkedő: 5-15%-kal jobb, mint a söriparban jelenleg használt egyéb fajtáké. Kedvező évjáratban külön osztályozás nélkül is elérhető az átvevő által elvárt szint. A termelő ezáltal kisebb rostálási költség mellett nagyobb fizető súlyt tud elérni.
Malátázási tulajdonságai rendkívül kedvezőek.
Hektolitertömege magas: 67–69 kg.
Az Ebsont először Szlovákiában ismerték el, ott az egyik piacvezető fajta. A Heineken sörgyárak a fajtát 2006-tól elfogadják alapanyagul, a dunaújvárosi Boortmalt 2007-ben, a Borsodi Sörgyár 2008-ban felvette a termeltetési listájára. Szlovák kereskedők Magyarországról is vásárolnák. Egyes romániai malátagyárak is átveszik.
Javasolt vetési norma: 400–470 csíra/m2 (EMT 43–46 g).

Bojos középérésű sör- és takarmányárpa

Az egyik legjobb termőképességű tavaszi árpa Magyarországon.
A minősítő kísérletekben a legnagyobb termést érte el, a sztenderd átlaghoz viszonyított 109,7%-os terméssel. A Maresinél és Amuletnél egyaránt 14%-kal termett többet.
2005-ben és 2006-ban is a második legnagyobb termőképességű árpa az OMMI kísérleteiben, miközben az első helyen más-más fajta állt. Az államilag elismert fajták fajtatulajdonosok által szervezett kísérletében 2007-ben és 2008-ban is 9%-kal termett többet az átlagnál, 2008-ban a legtöbb jó helyezést elért fajta. 2008-ban 0,94 t/ha, 2009-ben 0,49 t/ha, 2010-ben 0,86 t/ha terméssel adott többet, mint a Scarlett, de a Dunántúl átlagában a különbség 1,1 t/ha, míg Mosonmagyaróváron 1,66 t/ha volt 2010-ben. A takarmányárpák termését is biztonsággal meghaladja. Fehérjetartalma műtrágyázással és egyéb technológiai elemekkel jól befolyásolható.
Állóképessége és bokrosodó képessége kiváló, 800–850 kalászt hoz négyzetméterenként.
Kalászai közepes nagyságúak, lazák.
A betegségekkel szemben közepes ellenállóságot mutat.
Fehérjetartalma és osztályozottsága a söriparban jelenleg használt fajták szintjén van.
Malátázási tulajdonságai eltérő ökológiai és termesztési feltételek mellett is elfogadhatók.
Csehországban, Szlovákiában és Ausztriában is elismert. A cseh söripar rögtön elfogadta alapanyagként, és ott vetésterülete rohamosan növekszik. 2007-ben felkerült az osztrák sör- és malátagyárak listájára, és mivel Ausztria sörárpa importőr, ezért a fajtának jók az osztrák piaci esélyei.
Hektolitertömege: 64–66 kg.
Javasolt vetési norma: 400–470 csíra/m2 (EMT 43–47 g).