Napraforgó
Nyomtatás E-mail

Kiemelkedő termőképességű, jó olajtartalmú napraforgók

MAS 93.IR  középkorai olajipari IMI

Az ország minden napraforgó termőterületére – különösen a nehezen gyomirtható táblákra – ajánlott IMI hibrid.
Nagy terméspotenciálú, megbízhatóan magas olajtartalmú napraforgó. Mély termőrétegű talajokon kiugró termésekre képes. Olajtartalma 48–50%. Kedvező növénykórtani tulajdonságokkal rendelkezik. Az átlagnál jobb Sclerotinia és Phoma toleranciával bír. A növény középmagas, tányérjai domborúak, kissé lehajlóak, sok kaszatot teremnek. Toleráns az imazamox tartalmú gyomirtó szerekkel szemben, termesztésénél a Pulsart lehet alkalmazni. A korai éréscsoport végén érik, kedvező évjáratban, időben vetve, állományszárítás nélkül takarítható be.
Közepes méretű szemei vannak, ezerkaszattömege 42–44 g.
Javasolt tőszám: 58 000 – 62 000 tő/ha.

MAS 95.IR középérésű olajipari IMI

Kimagasló termőképességű, imidazolinon rezisztens, középérésű hibrid.
A magyarországi kísérletekben helyenként kimagasló terméseket produkált. Olajtartalma nagyon magas: 49–51%.
Kedvező növénykórtani tulajdonságokkal rendelkezik. Rezisztens a Magyarországon eddig fellépett peronoszpóra rasszokra (PR!). Átlagosnál jobb Sclerotinia és kimagasló Diaporthe toleranciával bír. A napraforgószádor E-rasszával szemben nem, de az összes korábbi rasszal szemben ellenálló.
Legnagyobb előnye, hogy toleráns az imidazolinon tartalmú gyomirtó szerekkel szemben, a Clearfield technológiát lehet termesztésénél alkalmazni.
Állományszárításra a legtöbb évjáratban szüksége lehet.
Javasolt tőszám: 50 000 – 60 000 tő/ha.

MAS 97A  középérésű olajipari

Kimagasló termőképességű, szádorrezisztens középérésű hibrid.
A magyarországi minősítő kísérletekben, éréscsoportjában az első helyen végzett, megelőzve a sztenderdeket és a vetélytársakat. 2007-ben 3,49 t/ha-os eredménnyel a harmadik legnagyobb termőképességű hibrid volt az elismert fajták kísérletében. Az utóbbi években nagyon jól vizsgázott a termelésben. Közép-Európa minden régiójában jó, helyenként kimagasló terméseket produkált.  Olajtartalma nagyon magas: 49–51%.
Kedvező növénykórtani tulajdonságokkal rendelkezik. Rezisztens a Magyarországon eddig fellépett peronoszpóra rasszokra (PR!). Átlagos Sclerotinia és kimagasló Diaporthe toleranciával bír. A napraforgószádor Magyarországon újonnan fellépett E-rasszával szemben szintén ellenálló.
Állományszárításra a legtöbb évjáratban szüksége lehet. Nagyméretű tányérja és nagy nehéz szemei vannak.
Javasolt tőszám: 52 000 – 58 000 tő/ha.

NS Colonel napraforgó

Hasznosítás: hántolási célú étkezési napraforgó
A hibrid típusa: SC
Éréscsoport: korai
Új, kitűnő termőképességű étkezési napraforgó.
Kiválóak az agronómiai jellemzői. Igénytelen, jól alkalmazkodó fajta. Közepes (160–180 cm) magasságú. Tányérátmérője közepes–nagy. Nagyméretű, csíkos kaszattermése 95–115 g ezerkaszattömegű.
Sclerotinia és Diaporthe ellenállósága jó.
Termőképessége kiemelkedő, az egyik legmegbízhatóbb termőképességű csíkos napraforgó. Az Iregi szürke csíkosnál kb. fél tonnával terem többet hektáronként.
Az esetleges tőhiányt nagyobb tányérméret kialakulásával jól kompenzálja.
Hántolásra és pörkölésre kitűnő. Kaszatának csíkozottsága nem túl erős.
Javasolt tőszám: 40 000 – 50 000 tő/ha.